Kvällsträning

Jag har dom senaste dagarna känt mig som en riktigt usel hundägare. Den senaste riktiga aktivitet jag bjöd min hund på var jakten i tisdags förra veckan. Sen dess har det varit bilåkning i nästan 200 mil, sitta på ford i piteå, sova i bilen, "flytta", packa, packa upp, städa och dona. Har inte haft någon tid alls över.

Så nu fick jag så himla dåligt samvete så jag bestämde att vi skulle köra lite trixträning såhär på kvällen. Tänkte träna lite inne först men bestämde mig för att ta med klicker och godis ut på kvällspromenaden istället. Vi hittade en jättebra upplyst parkeringsplats som inte ligger alldeles vid någon trafikerad väg där vi helt klart kommer träna fler gånger.

Vi håller på att lära in snurra fast åt andra hållet, Spinn ska det heta. Har visat med handen tidigare och nu behöver jag bara visa lite lite för att han ska förstå. Förhoppningsvis kan jag tabort handhjälpen helt och lägga på Spinn istället. Fast iofs kan det vara bra att ha ett litet handtecken om man ska köra freestyle, blir ju som en handrörelse. Ja vi får se helt enkelt.

Sen håller vi även på att lära in nosdutt. Läs mer om det på
Carros träningslogg. Jätteroligt att lära in och mycket användbart. Jag har ju en hund som inte gillar att dutta på saker med nosen och därav inte ens kan öppna hundluckan för att gå ut i hundstallet. Står en dörr på glänt så öppnar han inte den heller. Så det tänkte ja försöka utveckla efter han lärt sig handtarget ordentligt. Vilket går jättefint, nu får jag riktiga duttar och belönar inga halvdana.

Backa är ett annat trix vi försökt lära in en tid men bara tränat någon gång ibland så det repeterade vi lite nu bara för skojs skull.

Och efter tre veckors utebliven lydnadsträning så kunde vi ju inte låta bli att köra lite fotgående. Hur snyggt som helst, jag blev riktigt impad av min duktiga hund. Han kämpar verkligen och tyckte att det var SÅ roligt!

Så nu är han förhoppningsvis lite trött och jag känner mig som en lite bättre matte.

Nu är det dags att sova. I morgon ska vi till veterinären och kolla upp om det är blodsugande eller pälsätande löss min lilla älskling har.

Natti Natti!

Reflektion över maten

Jag har nu kört med Fodax färskfoder sedan i Maj någon gång. Jag hade en lång övergångsperiod som egentligen aldrig gick över då jag gillade konceptet med att blanda hans torrfoder med färskfoder. Men den senaste tiden har det blivit mer och  mer färskfoder och uppe i björkliden fick han enbart färskfoder under 2,5 veckas period.

Något som har hänt under den här tiden, som jag inte alls kopplat ihop med maten är att Trazzel varit så svullen om magen. Magen har plötsligt blivit otroligt stor, i storlek med en dräktig tik och riktigt stenhård. Har misstänkt magomvridning flertalet gånger faktiskt. Men det varar aldrig mer än några timmar och sen ser han ut som vanligt igen. Jag har aldrig sett något mönster i när han blir svullen. Det är inte efter maten. Men ofta efter att vi gjort någonting, efter en lång promenad, efter träning, efter en dag på fjället eller bara ändå.

Jag har tänkt prata med veterinären om det här. Tills vi åkte hem från Björkliden. Med i bilen hade jag bara vanligt torrfoder och eftersom vår bilresa blev en dag längre än planerat så fick han gå på torrfoder i några dagar, väl hemma orkade jag inte ta upp färskfoder ur frysen så i cirka 5 dagar har han stått på torrfoder och jag upptäckte redan första dagen att han inte blev uppsvälld längre. Och resterande 4 dagar lika så. Ingen svullnad.

Dock har vi inte gjort så mycket dom här 5 dagarna då det mest inneburit bilåkning och en jäkla massa packande, plockande, flyttande och så då vi äntligen kommit tillbaka till forshaga. Men nu har jag i alla fall en rimlig orsak till varför han blivit uppsvälld, eller inte varför, men jag kanske vet vad som orsakat svullnaden.

Så nu ska vi göra en egen studie här hemma, idag har jag startat med färskfoder igen, tänker köra det veckan ut och ha allting som vanligt. Nästa vecka är det dags för enbart torrfoder och samma rutiner som den här veckan. Återkommer med vårt resultat.


Är det någon annan som varit med om något liknande? Att hunden blivit uppsvälld av färskfoder, eller fått någon annan reaktion? Jag har i övrigt trivts väldigt bra med färskfoder då Trazzel fått mycket bättre hull och ser finare ut av det. Plus att det är väldigt enkelt för mig att ge han tabletterna han ska ha genom att bara stoppa ner den i fodret. Så det vore faktiskt lite tråkigt om det inte funkade. Men det finns ju alltid andra sorters färskfoder att testa.

Vad händer i björkis?

Vill ni veta vad som händer för mig och Trazzel i björkliden så kan ni kolla in min egna blogg för den blir uppdaterad om inte ofta så oftare än den här i alla fall. http://mybutterfly.blogg.se får kan ni se lite bilder och läsa om vad vi gör här uppe, men allt är uppdaterat och fotat med mobilen så ni får stå ut med den dåliga kvalitén. Kommer självklart uppdateringar sen när vi kommit hem igen.. Vi hörs :)

Drar till Björkliden

Nu har det varit dåligt med uppdatering här på bloggen. Det beror inte på brist av hundträning utan snarare brist av tid.

Igår var vi iväg och la spår tillsammans med Linneá och Angel. Det gick som det gick när jag totalt tappade bort min första spårstart trots ROSA snitslar. Mycket klantigt. Så vi gick längs skogskanten och hoppades på att vi skulle gå på spåret och helt plötsligt drog han iväg så jag hakade på och antog att snitseln hade ramlat ner men tjena, vi hamnade rätt på spårslutet utan någon vinkel eller nått. Så det var ju bakspåret han hade hittat.

Men nästa spår gick desto bättre, där hittade jag starten direkt och kunde ge honom en bättre start =P Men han flummar lite och går med för hög näsa, genar och har sig. Men vi får helt enkelt ta och spåra lite mer så går det nog bättre sen.


Nu till min rubrik. Jag och Trazzel tar bilen och far upp till Björkliden nu i helgen. Där blir vi i ungefär tre veckor. Ska vara hos Ida och Morgan som har draghundar och hjälpa dom med höstträningen och sen den 25 blir det rippremiär. Ska bli jätteroligt och spännande att komma dit. Kul att se hur det ser ut på sommaren. Var ju där i vintras och körde hundspann.

Så det kommer inte bli så mycket uppdatering nu framöver då det är lite brist på dator och internet i Björkliden. Men vi hörs igen när vi kommer hem. Och då menar jag hem till Forshaga eftersom skolan börjar då. Det ska bli SÅ skönt att komma tillbaka till forshaga måste jag säga. Mycket roligare att träna hund där och nu har man ju sitt liv där nere.

Men nu måste jag packa vidare, ni får ha det så bra så hörs vi! =)

Dagens höjdpunkt!

Dagens höjdpunkt var när vi hälsade på Kickan och Trazzel var ute och busade med en annan hund. Efter ett tag fick Helga(?) som den hunden heter för sig att det var dags att jaga lite. Så hon stod helt plötsligt och då sekunderade Trazzel för första gången i sitt liv. Första situationen någonsin, superkul =D Dock var det bara en lega men han stod klockrent tills hon gick på avance!

Min duktiga vovve!!!