Svar angående viltspårschampionat

Jag mailade ordförande i vorstehklubben angående viltspårschampionatet och fick ett långt och utförligt svar redan idag.Tyvärr var inte svaret speciellt positivt.

Jag fick även med ett bifogat utdrag ur protokollet som gällde viltspårschampionatet och kunde själv läsa vad de kommit fram till.

Dom som sitter i styrelsen för vorstehklubben (antar jag att det är) konstaterade att viltspårsprovet inte var speciellt likt ett vanligt eftersök och röstade sedan om det, där 12 röstade nej och 7 ja. Alltså ville de inte att vi ska ansöka om att få ta viltspårschampionat. Så frågan avslogs.

Utdrag ut protokollet:


"Det är idag totalt 232 raser i SKKs lista som kan erövra Svenskt Viltspårchampionat, många jakthundsraser förstås, men även raser såsom Chihuahua, Mexikansk nakenhund, Papillon, Grand Danois, Yorkshireterrier (se sid. 79-81 i SKKs Utställnings- och championatbestämmelser från 1/1 2008). Det är mot bakgrund av detta som det ter sig förvånande att inte våra raser också kan bli Viltspårchampions.


Våra hundraser inom SVK är jakthundsraser, vi framhåller och värnar om hundarna som allround och det ingår t.ex. i SJCh kraven att ha ett godkänt viltspårsprov.


Våra hundar är ypperliga att använda för eftersök. Men då vi för att erhålla ett championat har krav på att de skall vara godkända även på andra moment (i syfte att värna om rasernas mångsidighet och kvalitet) så bör det som i kraven för de andra championaten, ingå liknande krav för att bli SVCh inom Vorstehklubben."

Istället så ville vorstehklubben ha egna regler för viltspårschampionat som ska gälla för jakthundar så att det blir mer inriktat på jakt än vad dagens viltspårschampionat är. De anser att det inte främjar rasen att ha ett viltspårschampionat som merit eftersom det dels inte är speciellt likt riktiga eftersök och dels för att man inte främjar rasens mångsidighet. Såhär tycker istället vorstehklubben att det ska gå till för att få viltspårschampionat:


"Förslag till SVK viltspårchampionats regler
- tre st 1a pris i Ökl viltspårsprov (av minst 2 olika domare) varav ett på ordinarie viltspårsprov
- 1a pris i Ökl jaktprov

- lägst 2a vid kvalitetsbedömning på utställning, efter 15 månaders ålder
- en av de i championatet ingående meriterna ska alltid ha erövrats efter det att championattiteln införts för rasen

- minst ett 1:a pris på ordinarie viltspårprov ska vara erövrat efter 2007-01-01 "


De hänvisar även till det här:

 

"Härutöver kan noteras att ett flertal specialklubbar för jakthundsraser (t ex stövare och älghundar) valt att inte införa viltspårschampionat för dessa raser. Viltspårs­championatet har tvärtom fått en allt annat än jaktlig prägel, där (enligt uppgift från SKK/JakthundsK) de championat som erövrats nästan uteslutande erövrats av utställningsraser eller rena utställningslinjer inom ”dual purpose-raser”."

 

Och med det så valde vorstehklubben att avstryka den motionen eftersom SKK inte går med på att ha speciella regler för vissa raser, allt ska vara identiskt oavsett ras när det gäller viltspårschampionat.

 

Så, alltså kommer min hund aldrig kunna bli viltspårschampion som det verkar just nu. Vorstehklubben vill hellre att man satsar på att bli jaktchampion istället och det är långt ifrån samma sak. Se här:

 

SJCh i Vorstehklubben
- två st 1or i Ekl på jaktprov varav minst 1 på ordinarie prov (en 1a i ordinarie prov kan bytas mot ett 1a pris på Fullbruksprov)
- godkänd på viltspårsprov i Anlagsklass
- lägst 2a vid kvalitetsbedömning på utställning, efter 15 månaders ålder


Tråkigt men sant!


Kommentarer
Postat av: Carro

Jag hörde nån som sa att vorsteh inte kunde bli vch för att de i jakten ska söka med hög näsa och inte är avlade för att bli spårhundar men det här svaret visar ju att det inte är så. Jag förstår inte vad det spelar för roll, att utställningsraser kan ta championatet så det är inte "fint nog" för vorsteh eller?

Postat av: Annika

Hittade hit från vovve.net Såg att du funderar på lägret i Järvsö i sommar, jag är också sugen på att åka dit men får se om jag har råd. Vad fin Trassel är, tror inte jag har sett långhårig vorsteh förut men han är ju superfin! Ha det gott! Annika med pudelgänget

2010-01-04 @ 12:20:35
URL: http://www.pudelliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback