Film

Film från tävlingen i Gävle, men linförigheten och läggandet är inte med tyvärr.


Jakthunden ÄGER ;)



LP1 TALLRISETS TOKE låter väl inte helt fel? ;)


Ja idag var det då tävling i Gävle. Herregud vilken dag. Först upp och jobba klockan 2 på natten, var dock klar rekordsnabbt och var hemma före 6 så jag hann både byta om och göra klart allting innan det var dags att åka. Fick sällskap i bilen av jobbarkompisMarkus, jättetrevligt, och behövligt. Hade nog inte orkat köra utan att ha nån att prata med.

Fick köra som en dåre för att hinna ner i tid, sen blev det äckelstressigt ändå och jag som alltid vill vara en halvtimme tidig MINST fick ringa och säga att jag blev sen =/ Det var riktigt hemskt. Blev livrädd att jag inte ens skulle hinna rasta hunden.

Men sån tur va så startade dom med klass 2 så jag fick lite tid på mig ändå. Hann både rasta hunden, varva ner OCH värma upp. Fruktansvärt nervös hade jag hunnit bli också.

Ettan delades upp i två grupper och jag var med i den första med startnummer tre men fick gå in som tvåa eftersom nr 1 inte var med. Det var ruskigt varmt och jag var rädd att Trazzel inte skulle orka hänga med. Sen såg jag även att det var en lite längre linförighet och då kändes det inte alls bra. Men vi lyckades värma upp bra och han var taggad och glad och väldigt med under hela tävlingen =) UNDERBART!

Poängen då:

Platsliggning: 10

Tandvisning: 10

Linförighet:
8 (SUPERNÖJD IDAG IGEN! Växlar position var den enda kommentaren där tror ja)

Läggande:
6 (DK och jättesegt)

Inkallning:
10 (INGEN TJUVSTART *puh*)

Ställande: 9 (Tog nått steg, men jag är supernöjd)

Apportering:
8 (För fram föremålet mot hunden)

Hopp: 9,5 (Avslutning var kommentaren där, han tog i min hand lite när han gjorde ingången, skitsamma han tjuvade inte!!)

Helhet:
8 (Samlad hund, trevligt ekipage, okoncentrerad mellan momenten)


SUMMA: 176 poäng Klassvinst och LP1
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nu kan vi äntligen sikta HELHJÄRTAT på TVÅAN =) Totalt jävla jätteunderbart känns det. Och än en gång spöar Jakthunden brukshunden, eller brukshundARNA rättare sagt ;)

Det var jättetrevligt och vi fick massvis med beröm, det var nog första gången dom hade haft en långhårig vorsteh på prispallen sa tävlingsledaren =) Så det är ju lite roligt! Sen kom domaren fram och berättade att han själv hade strävhårig vorsteh, eller hade haft kanske det var, och att han faktiskt sett en långhårig vorsteh till förut som tränat lydnad! Roligt =) Vet dock inte vem det var.

Så det blev en lyckad tävling trots allt och jag är supernöjd. Trazzel var så jäkla duktig trots den stekande solen.

Sen blev det en jobbig hemresa, jättevarmt. Stannade och badade hunden en gång iaf, hällde vatten över hela honom så han var blöt nästan hela vägen hem sen =P Sen dess har det varit rätt lugnt, både jag och hunden är trötta. Så nu ska det bli skönt med MÅNGA timmars sömn.

Godnatt =)

Träningslogg uppdaterad

Har uppdaterat min träningslogg på hundID.

http://lina.hundid.se/

I morgon tävlar vi, igen =P

Jag har ju helt och hållet missat att berätta hur det gick på tävlingen i Tisdags.

Men det är ju antagligen för att det inte gick så bra. Inget LP inte. Fick 120 poäng med två nollade moment. Tjuvstart på både inkallning och hopp. Alltså miste jag 50 poäng där som hade gett 170 utan tjuvstart.

Nog blev jag både ledsen, sur och besviken men det kan jag egentligen inte vara. Min hund är smart och det ska jag vara stolt över.

Vi har tävlat två gånger på ganska kort tid. Och sista tiden har vi inte alls tränat på varken inkallning eller hopp eftersom det är våra bästa moment. Så nu har ju Trazzel lärt sig att efter "kommendera" så kommer mitt komando som är hopp eller hit. Så varför vänta på mitt komando? Jag kan inte klandra honom ett dugg. Hundar vill ju alltid ta den snabbaste vägen till sitt mål och han vet ju precis vad som ska komma, så varför vänta i onödan?

Så det slutade med att efter tävlingen åkte vi till Ljusdals Brukshundklubb och ropade "kommendera" mest hela kvällen. Dom första gångerna sprang han som ett skott till mig och satte sig fot, men efter vi hade gjort om ett par gånger så blev han tveksam och stannade kvar, dock stående men insåg ändå att fan, det gav ju ingen belöning att springa dit, nått är fel.

Så vi gjorde om några gånger till och så fort han satt kvar blev det superbelöning, jag sprang fram till honom och massa bus och godis.

Sen satt han som fastklistrad i marken trots att både jag och min kusin som fick agera tävlingsledare ropade "kommendera" jättemånga gånger. Sen när vi ibland slängde in ett hit-komando så kom han som ett skott. Sen körde vi med fler kommendera och nu gick det inte att lura honom inte. Nu jäklar satt han kvar. Så det känns bra.

Vi ska repetera det lite ikväll igen samt köra en ingång på plan och en KORT linförighet med klicker för att få upp tagget som vi hade på tävlingen i Tisdags. Berättar mer om de strax.
Sen ska vi köra några lägganden och ställanden med extern belöning bakom, för han tog några steg i tisdags, de brukar han inte göra.

Okej, mer om tävlingen då.

Vi fick 8 poäng på linförigheten!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag är så glad, bästa linförigheten någonsin! Han var så jäkla med och taggad och underbar attityd. Det vi fick neddrag på var att han trängde i vänstersvängarna och att han växlade position. Jag är så jävla nöjd så de är inte sant. Efter linförigheten kände jag att nu har vi satt den här tävlingen, från att ha fått MAX 6, ofta 5 eller 5,5 så gick vi upp till en 8a, och för mig kändes det som en 10 för det var sådan lycka när han gick så bra.  Men sen gick ju inkallningen och hoppet som det gjorde så det var ju synd.

Läggande fick vi 6 på
tror ja, jättesegt och tog nått steg. Alltid när vi gör det exakt innan vi går ut på planen så lägger han sig skitfort, men aldrig på planen. Det tål att funderas på. Antagligen gör jag nått annorlunda.

Ställandet tog han några steg på så det drog ner till 7. Jättesynd, så det jobbar vi på ikväll.

Och när det var dags för apporteringen
så tog han apporten innan mitt kommando men då tog jag ut den ur munnen och sa sen apport igen och tänkte att det är skitsamma om vi nollar eftersom det ändå inte gått vägen. Men vi fick 8 ändå konstigt nog. Han höll den skitsnyggt iaf och det är jag nöjd med. Mer väntaövningar skulle väl behövas, men vafan, det är ettans apportering, skitsamma!

Jag är SÅ sugen att starta tvåan kan jag ju säga, speciellt efter att det gick så dåligt i tisdags så kände jag ännu mer att jag ville upp i tvåan. Mycket roligare moment. Och speciellt i trean, den längtar jag till =D

Men nu ska vi som sagt tävla i morgon igen, i Gävle. Så håll tummar och tassar för att vi får vårt LP nu.

I morgon tävlar vi!

I morgon är det dags för tävling igen. Den här gången i bollnäs!

Tänk på oss! Jag är toknervös!!!!!

Gårdagens träning

Igår så var jag på klubben i två timmar ungefär. Och det var nog två av dom effektivaste timmarna på väldigt väldigt länge. För herregud vad mycket vi fick gjort, och vilka framsteg. Min hund är SÅ DUKTIG!!

Vi började med att ställa upp en ruta och klicka lite medan de fortfarande inte var så mycket störning, han snurrade lite och gick omkring några gånger innan han kom på vad vi höll på med.

Körde flera korta pass och bröt med lek ganska ofta för att hålla uppe hans motivation som helt klart var på topp igår.

Vi gjorde även en del ingångar och jobbade enbart med attityd och jättekorta sträckor och fokuserade på att han ska kolla på mig när vi sitter still. Samt att han ska hänga med och ha fokus i högerom och heltom. Vid varje släpp så behövde vi bara göra om samma sträcka EN enda gång och han var direkt med mycket bättre. Jättekul att se =) Tror han börjar förstå hur vi tränar nu =)

Vi körde även fjärr, där har jag verkligen fått in en jättebra teknik för vår träning, effektivt som sjutton och han förstår det hur bra som helst.

Jag lägger ner honom och går ifrån, sen kastar jag hans boll bakom honom för att ha hans sug bakåt. Jag har ibland problem med att han inte sätter sig på mitt första komando och jag har bestämt mig för att aldrig mer ge honom två komandon, sätter han sig inte på första så gör vi om. Så nu har jag gjort så att jag säger sitt, och sätter han sig får han ta bollen och det blir beröm. Sätter han sig inte så går jag ifrån honom och säger "vad synd, nu blev det fel" sen springer jag och tar bollen och leker med den själv.

Sen gör vi om och då sätter han sig ALLTID på första försöket. Då får han bollen. Sen ökar vi på med först sitt, som jag går fram och belönar med en godis, sen ett ligg. Lägger han sig så får han springa och ta bollen, annars gör vi om. Sen fortsätter jag att öka på en sitt eller ligg efter varje gång. Fast nu är vi bara uppe i sitt,ligg,sitt,ligg än så länge. Men det roliga är att han fattar EXAKT när jag tränar på det här viset. Han vet direkt vad som väntas av honom, och den uteblivna belöningen höjer hans motivation på precis rätt sätt för att han ska prestera bättre vid nästa försök.

Sen körde vi mer Rutan och då hade det verkligen klickat ;) Han sprang in skitsnyggt i rutan och letade upp rätt plats och ställde upp sig och väntade på min belöning. UNDERBARA HUND!!!! Jag blev så jävla glad, jag skrek ut berömet och kastade boll och sprang omkring och busade med honom massor. Helt jävla underbart! Och han tycker att det är så kul, han viftar på svansen och är glad hela tiden. Underbart underbart underbart!!!!!!!

Sen körde vi även lägganden och började lägga in "plats"komando, känns bra, han bjuder på jättesnygga spontana lägganden. Men jag hinner nog inte få in plats så att det sitter innan tävlingen. Tror jag. Men vi får se, man vet ju aldrig.

Och som avslut så körde vi en linförighet. Som gick över förväntan trots en helt slut hund. Men vi behövde inte göra om en enda gång. Han hängde med bra hela tiden och jag är supernöjd.

Efter det så blev det endel prat med Linnéa och Trazzel fick busa med Angel. Jätteskoj tyckte han =) och så trevligt med träningssällskap. I morgon ska vi dit igen men då är det mest Agility som står på schemat tror jag. Men vi kan ju aldrig hålla oss borta från lydnadsträningen helt nu när det går såhär bra ;)

Tipsa

Vill bara tipsa alla er hundmänniskor om en ny hundsida som min vän Carro så duktigt gjort. Det är hennes företag som är på gång så det är alldeles nytt. Kolla in =)

http://hundid.se/

Med sikte på LP

Nu har vi bestämt oss för att sikta på LP1.

Vi är anmäld till nästa tävling den 19 Juni, på självaste midsommarafton, i Mora. Och det passade ju perfekt eftersom vi ändå ska fira midsommar i Orsa på campingen.

Idag är det träning som står på schemat. Jag ska ut med Anna-Karin till klubben i Ljusdal och träna lite inför tvåan ;) Vi har rutan och fjärrdirrigering på schemat. Men även linförighet och läggande under gång. Det är dom två grejorna som krånglar på våra tävlingar, resten sitter rätt bra med lägsta betyg 8 på ställande och en slarv8 på apportering sist på tävlingen. Så det är jag jättenöjd med.

Men som sagt, ingångar, linförighet och läggande. Har bestämt mig för att backa tillbaka i läggandet IGEN och köra lek och sen sakta vänja in honom vid att jag går allt närmre honom på rätt sida. Funderar på att byta komando till typ plats, ett helt nytt ord som bara ska betyda snabbt läggande. För både lägg och ligg använder jag så mycket i min vardag och det betyder inte snabbt läggande. Så vi får se, om jag ska belöna spontana snabba lägganden och lägga in "plats", det skulle kunna gå bra.

Linförigheten är väl bara att nöta på som vanligt antar jag. Kräva massor, köra med störning, göra om och göra rätt hela tiden. Och MED koppel. Det är därför jag längtar till tvåan, jag tror han kommer gå mycket bättre utan koppel. Det där kopplet bara förstör för oss hela tiden.

Men nu kör vi. Det ska bli roligt att träna med Anna-Karin, det var alldeles förlänge sedan. Får se om vi siktar på att kunna starta tvåan den 24 Juli tror jag att det var. Sen är det tvådagars i Gävle som vi eventuellt anmäler till, men det är ju lite tid kvar att fundera på det. Vi måste se om vi lyckas med LP först =)

Men det är bra att ha mål. Och det är mycket roligare att träna när man har något att sikta mot. Och just nu SIKTAR VI PÅ  LP1! LP1 Tallrisets Toke låter väl inte helt fel?

Resultat

I brist på tid så slänger jag upp resultatet bara, filmen får vi ta en annan gång, samt alla mina tankar om tävlingen.. Det som är inom parentes inom parentesen är mina tankar så länge ;)

Platsliggande: 10

Tandvisning: 10

Linförighet: 6 (okoncentrerad, (hänger inte med alls, minns inte vad de stod men så var de iaf =P) )

Läggande:
6 (Långsamt läggande (snabbare än förra tävlingen fast sämre poäng =/ ) )

Inkallande: 9 (Sitter bakom (hmmm) )

Ställande: 8 (Tar steg)

Apportering: 8 (Extra komando (tittade på annat och jag fick säga apport igen) )

Hopp över hinder:
10

Helhet:
6,5 (okoncentrerad)

SUMMA: 161,5 poäng och ett förstapris.


Nämen titta

Trots en otroligt dålig tävling med ofokuserad hund och urkass linförighet så lyckades vi skrapa ihop 161.5 poäng och jag måste säga att jag blev riktigt chockad över det. Hade räknat med ett andrapris och typ 3e placering. Men när dom ropade upp den som kom trea och sen sa att dom hade två förstapristagare kvar så sken jag upp som en sol. Och ja, vi lyckades. Trots en riktig dålig tävling. Det är skönt att veta att hunden går så pass bra fast han går dåligt. Även om jag inte är nöjd med vår prestation. Nu måste jag ju faktiskt sikta på LP när jag bara behöver ett förstapris till :) längre inlägg och film kommer senare när jag har tillgång till dator igen :) vi hörs!

HUNDKURS



Sprid ut till alla ni känner =)

Lite stolt är man allt ;)


Ja nog är man lite stolt allt ;) Nu har resultatet kommit ut på Karlstads brukshundklubbs hemsida =)

En milstolpe =)

Vet ni vad min lilla stjärna gjorde igår? Ni kan aldrig gissa!!!

Han apporterade EN FÅGEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Under vilka omständigheter ska vi kanske inte riktigt tala om, men det var väldigt färskt vilt om man säger så =P Och han hade tydligen burit den jättelångt alldeles frivilligt, jag trodde inte mina öron när jag fick höra de, men sen fick jag se fågeln själv och insåg att ja, det var nog ändå så.

Men visst är det så att det är lättare för hundarna att apportera färskt vilt? Jag har för mig att jag har hört det. Så ja, de blir kanske till att börja träna på färsk fågel istället för fryst, sen länge jättedöd, men sen upptinad kråka. Det kan ju inte vara någon höjdare faktiskt.

Har någon nått bra apporteringstips till en hund som apporterar allt utom fågel, eller ja nu har han ju gjort de, men ni fattar, så skriv bara en kommentar och ge mig lite hjälp på traven =)
Och jag kör enbart med klicker och positiv förstärkning, så att ni vet =) Ingen tvångsapportering på min hund inte!