Bädda - Ett narturligt beteende

Maja skrev en kommentar här i bloggen och undrade varför hundar bäddar och eftersom hon inte har någon blogg som jag kan svara i så tänkte jag att jag gör ett inlägg om det istället. För det är faktiskt lite intressant.

Hundar kommer ju faktiskt från vargen ifrån allra första början och det som är så häftigt är att hunden fortfarande har flera beteenden kvar därifrån.

En hund har ett flertal medfödda beteenden, naturliga beteenden som den behöver få utlopp för. Ätbeteendet är ett sådant, där ingår det att nosa för att se vad som går att äta, tugga, riva, slita, undersöka med munnen och svälja. Alla dom grejorna är naturliga och är nått som hunden måste få göra för att må bra.

Vissa hundar har ett väldigt stort jaktbeteende som dom behöver få utlopp för och det kan man ju göra på olika sätt. Det behöver inte alls betyda att man måste jaga med sin hund. Man kan lägga spår, köra sök, låta hunden leta godis inne eller ute. Eller använda jakten i träning att hunden får jaga en boll som belöning. Allt det här är olika sätt att låta hunden få utlopp för sitt behov.

Men vart kommer bäddningen in då?
Jo i sovbeteendet såklart. Det är ju faktiskt så att vargar sover ute och då behöver man bädda för att få det så skönt som möjligt. Dom kanske går i cirklar för att platta ner gräs och gräver lite för att få undan konstiga stenar, jag vet inte riktigt. Men det är ett beteende som fortfarande lever kvar hos våra hundar och ser man att sin hund har ett väldigt stort bäddbehov så kan man låta hunden få utlopp för det genom att ge den flera filtar att bädda med.

Allt det här som vi kan göra för att hunden ska få utlopp för sina behov kallas för berikning, och vill man veta mer om det kan man söka på berikning på internet. Men det bästa är att sätta sig ner och kolla på sin egen hund och se vad den har behov av. Har man en hund som nosar väldigt mycket på promenaderna och är svår att få kontakt med kanske just den hunden har ett väldigt stort behov av att nosa, börja då spåra med hunden och gör det regelbundet så den får utlopp för sina behov, förhoppningsvis kan den då fokusera på annat under promenaden.

Så som svar till Maja så bäddar hundar för att det är ett naturligt beteende som finns kvar från vargen och jag tycker man ska låta hundar bädda hur mycket dom vill. Ge dom gärna mer saker att bädda med så dom verkligen får utlopp för detta beteende.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback