Bäverjakten!



Och som avslut så fick jag skjuta min första bäver. Och vi kunde även konstatera att Trazzels skotträdsla är HELT OCH HÅLLET BORTA!!!!!!!!!!!! Ingen kan vara gladare än jag =)



Och när han varit så duktig så måste man ju få döda bävern lite också =P

Jag måste ju bara berätta. Trazzel tyckte att det var skittråkigt att ligga i bilen när vi var i skogen så han skrek istället. Så Glenn fick gå upp och bli arg på honom, lämna honom och sen hämta honom. Det var lika bra att han fick ligga med istället då. Så han blev lagd på sin filt och vi satt och spanade efter bäver. Mycket riktigt så dök det upp en bäver som simmade omkring. Och ja, det kändes väl sådär att behöva skjuta när Trazzel var i närheten men vi har ju faktiskt tränat jättemycket och ja, vi får väl helt enkelt se hur det går då.

Och bävern klättrade upp på land och satte sig där och filosoferade så jag hade god tid på mig att hitta en bra skjutställning och sen sköt jag. Trazzel rörde inte en fena. Sen när jag sa varsågod åt honom så klev han upp och kollade ut över vattnet för att se vad jag skjutit. Sen när vi började gå mot bävern så sprang Trazzel först med hög svans och visade inte ett enda tecken på att ha varit med om något obehagligt. Trazzel ville vara först ut till bävern och var helt exstas och gnällde och hade sig =P men han fick lugnt sitta bredvid mig och titta på när Glenn hämtade bävern men SEN fick han allt döda den litegrann =P Se filmen! Han såg så jävla nöjd ut när han fick bita i bävern, jäkla puckohund. Men roligt hade han, och skotträdd, det är han defenitivt INTE =)

Så nu kan han utan problem ligga med på älgjakten i höst och jag kan skjuta med gott samvete fast han är med!! TJIHOOOO!!!!

Lydnadsträning



Men nog blev det lite lydnadsträning ändå trots allt. Tanken var inte att ha nått jätteseriöst genomkör med lydnaden utan mest att se om han orkade både rapport och lydnad. Så vi tog och tränade lite på gräsmattan hemma hos Glenns pappa istället. Han gick jättefint både på fritt följ och på läggande och ställande som vi körde. Sen testade vi även på lite apportering. Trazzel har nämnligen glömt vad Apport betyder. Om jag håller den framför honom och säger apport tar han den jättefint. Men när han sitter bredvid mig blir han osäker på om han får springa ifrån mig och vill att jag säger Varsågod.

Jag och Carro tränade lite på det här på klubben i onsdags och då gjorde vi som så att Carro fick hålla Trazzel bakom mig och jag kastade apporten, sa apport och Carro släppte. Då gick det SKITBRA!

Så idag när vi körde tvekade han lite, som ni ser på filmen, men han sprang ändå iväg utan att jag behövde säga varsågod. Tilläggas ska att när vi filmade det där så var han supertrött och det var jättevarmt så det är därför han inte springer så fort =P Men nog var han jätteduktig ändå.

Vi fick även lite störning av grannens två portugisiska vattenhundar som stod och skällde på andra sidan staketet. Trazzel var skitduktig och brydde sig väldigt minimalt om dom, han körde på alla moment som han skulle, men slängde väl nått öga på dom ibland och undrade vafan dom höll på med =P

Och tydligen ska hon som äger dom tävla i Filipstad den 6 Juni där jag har tänkt att tävla, så det blir ju spännande =)

Rapportträning och massa annat =)

Igår så blev det en riktig utedag. Vi bestämde oss för att åka till Filipstad och på schemat stod det Rapport, Lydnad, Grillning och Bäverjakt. Vi började med Rapporten som gick HUR BRA SOM HELST! Första gången jag och Glenn tränar själva riktigt seriöst och binder upp och grejor. Det ska vi defenitivt göra massa fler gånger för herregud vad bra det gick. Och det bästa var Trazzels attityd!!! Han var hur lugn som helst, han kunde ligga uppbunden utan problem fast vi gick iväg ifrån honom. Sen gick han skitsnyggt fot hela vägen på framföringen UTAN ETT ENDA PIP!!!!!! Jag blev nästan rädd att han inte skulle vilja springa för han var så himla lugn. Men så fort jag sagt March så for han iväg som ett skott!!! Tvekade inte en sekund, vände sig inte om och tittade efter mig eller nått. Ja jag är helt jätteimponerad.

Och så invigde vi även tjänstetecken på honom igår. Vi fick lånas Ebbas tecken och jag tror det var jättebra om han kan förknippa ett tjänstetecken med just vår egna träning när han var SÅ lugn och sansad och allt bara gick klockrent. Då kanske kanske kanske han kommer ihåg det nästa gång vi sätter på honom det. Så nu blir det helt klart många fler ensamträningar för att få in rätt känsla och attityd! Och vi körde även en hel appell nu, med fullt avstånd från början, och ja som sagt, vilken duktig hund jag har =D

Sen var det bestämt att vi skulle åka iväg och köra lydnad direkt efter men istället gick vi ner till ett ställe som heter Lungälvsravinen där vi käkade lunch och njöt av vädret en timme istället. Det finns en bro där som är nedsjunken i vattnet och lite trasig så Glenn klättrade på räcket över och så tänkte vi försöka få Trazzel att gå över, det gick ju sådär hahah

Men kolla filmen här nere, han kom över tillslut ;) Men herregud vilken hemsk röst man får på film! USCH!, ni kan ju stänga av ljudet om ni vill!



Hårdträning.

Jag tänkte ju som sagt börja med framförgåendet idag. Det har jag gjort också, fast på ett annat sätt än vad jag först tänkte =P

Jag satt och läste lite om momentet och tydligen så är det ju viktigt att hunden har fokus framåt hela tiden, så även när han stannat och jag ska komma ut vid hans sida så vill man att huvudet ska vara framåt. Han får alltså inte titta bak på mig när jag kommer.

Så då tänkte jag att jag börjar med det istället för att börja med att han ska gå framför mig. För det kan han ju egentligen redan, han går ju alltid framför mig när vi gå på promenad =P

Så nu tränar vi att han ska stå och  hålla huvudet stilla. Snacka koncentrationsövning. Ska se om jag kan lyckas få det på film och visa.

För att han ska veta vart han ska hålla fokus så har jag gjort så att han får stå mot sin matskål som jag lägger en godis i. När han står absolut stilla med full fokus framåt så går jag och belönar honom med en godis ur min hand. Sen ökar jag på med störningen att jag ska kunna röra på mig och att han ändå ska fokusera framåt. Varje gång han rör på sitt huvud så stannar jag och blir helt passiv tills han vrider tillbaka huvudet i utgångsställning och då säger jag lugnt bra och ger honom en godis. Sen när han klarat det här en stund så får han varsågodkomando och får ta godisen i skålen.

Carro har berättat om hur Fanny körde extremt korta pass när hon tränade. Det står även om det på Fannys hemsida. Ofta kör hon bara 1 minut i taget och sen när hon ska öka så kör hon max 3 minuter åt gången. Och det här har jag verkligen tagit till mig, idag kör jag stenhårt på att göra så korta pass som möjligt och med mycket hög koncentration. Och det är verkligen häftigt att se hur fort träningen går framåt när man jobbar såhär. Jättekorta pass och belöning exakt när hunden gör rätt. Och sen att man hela tiden öka kriterierna och störningen så att hunden aldrig blir uttråkad. Vilket skitbra sätt att lära in saker på =) Och det är så himla roligt!!

Man verkligen ser hur hunden anstränger sig. Och hur Trazzel som är väldigt flamsig och överallt faktiskt har börjat förstå att till och med huvudet måste vara perfekt för att man ska få belöning. Man kan riktigt se hur han koncentrerar sig för att hålla huvudet stilla. Och när han väl rör på huvudet så går det SÅ SAKTA!!! Jag är inte van att se min hund göra så långsamma rörelser. Men nu är han verkligen medveten om att han rör på sig när han bara rör på huvudet. Skithäftigt verkligen!!!

Ja som sagt, vi får se om det kommer någon film senare =) Nu ska vi gå ut en sväng, måste ju varva träningen med promenader också..

VI FÅR TÄVLA!

Hej allihopa!

Jag antar att dom flesta som läser här även snokar in på min vanliga blogg och då har ni väl sett att VI FÅR TÄVLA NU!!!! =D Jag har ju väntat år och dag (känns det som) på att den där dispensansökan ska bli klar. Men en månad försvann ju för att veterinären glömt att posta den. Sen när den väl blev skickad till skk så gick allting jättefort. Mycket positivt överraskad över hur snabbt skk behandlade mitt ärende. Och ja, igår fick jag då hem det slutgiltliga beskedet, dispensansökan beviljades!! Helt jävla underbart!!!!!!!!!!!

Så som ni vet har ju jag börjat träna en hel del rapport och intresserat mig för brukset. Så nu skyndade jag att ringde om en tävling igår som jag visste att tiden gått ut på men som jag gärna ville vara med på. Och ja, det gick jättebra att efteranmäla så nu jäklar ska här tävlas BRUKS! Fatta vad nervös jag är redan nu. Herregud!!!

Sen ska jag även anmäla till ett gäng lydnadstävlingar som ligger alldeles här i närheten, spännande spännande.

Så idag är det självklart hundträning på schemat. Jag är ledig från skolan och SUPERTAGGAD! Det enda vi inte har till brukset är framförgåendet så det funderar jag på att testa lära in nu. Bara se om det fungerar, annars så skiter jag i det momentet och finslipar på dom andra så har vi chans att bli uppflyttad ändå =)

Det har varit så roligt att träna hund den här veckan. Carro är tillbaka från sin praktik hos
Fanny Gott och har med sig hur mycket bra tips som helst. Superroligt och väldigt givande. Så nu är jag ännu mer taggad. Vill ju helt klart tipsa alla hundmänniskor och Fannys hemsida och blogg, massa bra tips och tricks, hon har massvis med filmer, bara se och lär!

Jag och Trazzel har börjat med omvänt lockande som Fanny visar på film med en ungersk vizsla. Stadga och frisignal står det att dom tränar! Kolla in den filmen och ni blir sugna att testa själv, jag lovar!

Nä nu kan jag inte sitta här och slösa bort massa träningstid =P käka frukost sen väcka den sovande hunden =P Vi hörs =)

Rapport i solen

Igår var vi ute och tränade rapport med Kerstin och Roland och ett till ekipage som hade en schäfer som inte ens var 1 år, roligt att se =)

Trazzel gick superbra! Han har även lugnat sig rejält på stationerna, kunde till och med binda upp honom riktigt nu och gå ifrån utan att han skrek. Så himla skönt!!! Men det är fortfarande lite gnäll och skäll när vi går framföringen innan han ska skickas. Men det är bara att köra på och inte låta honom springa fören han är tyst, det är helt klart det som funkar bäst på honom. Bara gå fram och tillbaka tills han inser att vi inte kommer någonstans fören han är tyst.

Själva skicken mellan stationerna är INGA som helst problem, han drar som ett skott, ingen tvekan alls, och kommer i världens fart, han har verkligen fattat vad det handlar om. Har vi tur kan nog Trazzel bli en riktig bra rapporthund =) För igår tog vi rätt så lång sträcka ändå, helt klart en appell som det lät på Glenn iaf som var med ut till b,c och d-stationerna.

Så förhoppningsvis blir det rapportdebut någon gång i sommar, eventuellt i höst. Är lite dåligt med tävlingar här omkring och jag har inte råd att åka hur långt som helst för att tävla. Men vi får se. Om inte annat så blir det i kristinehamn i september, men förhoppningsvis blir det tidigare.

Nu är även vår dispensansökan inskickad till SKK. Veterinären hade ju visst glömmt att posta den så när jag ringde för ett par dagar sen hittade dom visst mitt brev så jag fick det äntligen, efter en månad ungefär. Men men, nu är det bara att vänta på ett svar från SKK. Jag är toknervös! Men hoppas verkligen på det bästa.

Har även kommit fram till att jag antagligen ska byta foder till Trazzel. Tänker testa på Fodax Färskfoder som jag fick tips om av Ida och Morgan uppe i Björkliden. Och vad jag läst och sett om det fodret så verkar det vara ett bra foder, det blir även billigare i längden. Vi ska bara införskaffa en frys att ha fodret i =P

Idag kommer alla människor tillbaka till forshaga efter lov och praktik så nu hoppas vi på mycket hundträning framöver. Allt blir så mycket roligare när det är upptorkat och fint ute och långa ljusa kvällar.

Äntligen =)

Så är man hemkommen från Björkliden då. Och här är all snö borta det är i pricip helt upptorkat och ja, man blir riktigt riktigt träningssugen.

Så idag gjorde jag slag i saken och bestämde mig för att faktiskt åka till Forshaga Brukshundklubb. Det har jag, tro de eller ej, aldrig gjort tidigare. Inte sådär för att träna själv. Har ju varit där en gång med lydnadsgruppen och träningstävlat samt varit där och kikat på utställning och tävling nån gång. Men aldrig åkt dit och tränat själv, så det var väl på tiden nu.

Toknervös var jag när jag kom dit också. Jättemycket bilar. Så jag tog en kort promenad först innan jag vågade mig in på planen. Men sen var det bara att köra på. Jag tänkte att jag kör en hel lydnadsetta och ser hur det går. Och ja, det gick KANON! Jag är så supernöjd. Trazzel var med, han hade superfint fokus, han kunde alla moment jättebra. Det gick helt enkelt hur bra som helst. Och han brydde sig inte ett dugg om alla andra hundar som sprang omkring. Jätteskönt!!

Sen tränade vi lite stå till fjärren, snabba lägganden under lek och även uthållighet på linförigheten. Klockrent allting! Sen bestämde jag mig för att nu måste jag sluta för nu går de så jävla bra.

Så vi gick iväg till en bänk där jag satte mig istället. Och Trazzel var duktig och la sig ner och spanade in dom andra hundarna en stund innan han nästan somnade. Var väldigt mycket folk som var där och tränade. Räknade till minst 10 schäfrar plus 2 schäfervalpar som var där och miljötränades. Det var riktigt intressant att bara sitta och titta på alla andra när dom tränade. Man fick se en hel del olika metoder och jag upptäckte hur mycket man faktiskt lär sig genom att just studera andra. Och vad många olika typer av hundar det finns alltså.

Sen kom det även en weimaraner där på slutet =D Det var lite kul att se, nu när man fått umgåtts med en sån på riktigt nära håll i Björkliden så kan jag ju säga att jag är lite småkär i den rasen också =)

Jag fick verkligen bita mig i tungan för att inte gå ut och träna mera och enbart sitta still och ta det lugnt. Men jag tror jag gjorde helt rätt. Nu är hunden nöjd och glad och trött, och jag kunde gå därifrån med ett leende utan ett enda misslyckande! Helt underbar träning!

I helgen blir det rapportträning igen! Skoj, jag längtar =)